Bízni a gyógyulásban - koronavírus meditáció

2020.11.13

Egy ideje hangos meditációk készítésébe (is) kezdtem. A színfalak mögött izgalmas együttműködés bontakozik épp ki, több - belső munkával foglalkozó - ember közt. S bár még nincs kész a felület, még várok anyagokat... elöljáróban megosztom azt a meditációt, amit egy kedves ismerősömnek készítettem, aki elkapta a koronavírust és sokat küszködött miatta.

A meditációkra való felkészülés részeként beszélgettem egy tüdőgyógyász ismerősömmel is, kértem, mondjon pár dolgot, amit laikusként megérthetek a vírus működéséből. Elmondta, hogy azon esetekben, amikor a korona súlyosra fordul (kórház, lélegeztető gép stb...), ott a szervezet túlreakciója van a háttérben. Tehát nem arról van szó, hogy annyira erős a vírus, hogy nem lehet vele bírni, hanem arról, hogy a szervezet túlzott mértékű védekezésbe, csatába kezd. Önmaga ellen is fordul. 

Pont olyan, mint maga a félelem. Nem elég, ha ijesztő szituációba kerül az ember, a  tetejébe még a szorongás is csak ront a helyzeten. Amikor egy betegségre a félelem a reakció - az eltúlzott, aránytalan, indokolatlan félelem -, az csorbítja az egyén rugalmasságát, belső nyugalmát. Ez pedig kihat a viselkedésére, kapcsolataira és az ellenálló képességére. Egyetlen gondolati ugrás már csak, ha belátjuk, hogy itt is igaz, az "Amint kint, úgy bent". Amikor a félelemmel, pánikkal túlreagáljuk a helyzetet, az egyenértékű azzal, mint amikor a test védekezésből vagdalkozásba megy át. Ahelyett, hogy az optimális módon reagálna a felmerült helyzetre, árt önmagának. Ha erős félelemmel, szorongással éljük meg a betegség megjelentét - még ha nem is súlyosak a tüneteink -, azzal nem a megfelelő belső válasz kialakulását támogatjuk.

Sok minden nem vagyok, többek közt orvos sem vagyok. De Belső utazás kísérő pont vagyok. És mint ilyen, abban tudok segíteni, hogy az érzések ne ellenségeink legyenek. Nem betörni, megzabolázni és lenyugtatni kell őket, hanem az odafordulás, elfogadás mentén engedni, hogy saját végtelen belső terünkbe vezessenek. A bizalom terébe. Letéve a túlzott szorongás terhét, esélyt adva a természetes védekezésünknek a gyógyuláshoz.

Van, amit megtehetünk magunkért, még ha a kis láthatatlan ellenség meg is jelenik a színtéren. Én például azt, hogy elkészítem ezt a meditációt. Te talán azt, hogy megosztod azzal, aki érintett. Vagy meghallgatod, ha megszólít.

Egy kis használati útmutató:

Ez a kísért meditáció az elfogadás segítségével segít megnyitni magad. Hogy a nyitottság maga oldja fel a szorongató, bezáró érzelmeket, helyet adva ezzel a gyógyulásnak. Hallgasd ahányszor jólesik. Talán elsőre furcsa, vagy ijesztő engedni és fogadni a félelmetes érzéseket (amiktől épp szabadulni akarsz). Megteheted, hogy közben kinyitod a szemed, ha túl soknak érzed. Csak annyira engedd bele magad, amennyire az számodra biztonságos. Mikor legközelebb hallgatod, már tudod, mire számíts és máshogy tudsz belemenni. Használd a belső csöndedet. Gyógyulást kívánok! 


Fotó: Varga Isti, https://www.facebook.com/wildartventure/